30 Haziran 2011

Uçamayan Hollandalı !


Söze nerden girsem nasıl başlasam bilemiyorum çünkü Bergkamp' ı nasıl anlayacağı bile bilemiyorum çünkü bir efsane İcemen , Uçamayan Hollandalı .

Futbol yaşantısına 12 yaşında Ajax Amsterdam'da başlayan Bergkamp 1986'da başladığı Ajax kariyerine İtalyan devi inter'e geçerek son verdi .İtalya'da geçirdiği 2 yılda 52 maçta 11 gol atan İceman burada ki defansif futbola pekte uyum sağlayamadı katı ve sert savunma onu yıldırdı. İnter kariyeri hiçte beklenildiği gibi gitmeyen bergkamp'a şans 1995 yılında gülmüştü efsane olacağı kadife vuruşlarını,smooth arapaslarını ve diğer hünerlerini sergileyeceği klüpten ona teklif gelmiş Arsenal'den . Teklifi düşünmeden kabul eden Bergkamp Topçulara 7.5 m£ karşılığında transfer oldu . İlk süreçte italya gibi katı savunmanın olduğu yavaş futbolun oynandığı bir ligden gelmesinin de faktörüyle ilk sekiz maçında ağları sarsamamış ve pek bir varlık gösterememiştir . Traftarlar artık ondan yavaş yavaş ümitlerini kesiyordu fakat ligde Southampton'a karşı oynadığı etkili futbol ve attığı golle taraftarlara umut verdi . O dönemde arsenal'in as forvet oyuncusu Ian Wright'ın arkasında 10 numara mevkisinde oynayan Bergkamp Wright ile çok iyi bir ikili olmuştu . Çokta iyi olmayan fiziksel özelliklerine rağmen tekniği ve oyun zekasıyla oynadığı maçlarda arsenal'in can damarı olmuştur . Aynı zaman da Bergkamp transferi Heysel faciasından sonra İngiltereye adım atmış ilk büyük futbolcudur .Fakat tüm bunlara rağmen Bergkamp arsenal'de zirveye 1996 yılında takımın başına Arsene Wenger'in gelmesiyle ulaşmıştır .

Wenger'in gelmesiyle birlikte kendine güveni daha da artan bergkamp Arsenal'in durgunluk döneminden çıkmasında ki en büyük faktörlerden biri hatta baş aktördü . Saha içi ve saha dışında takımın lideri olmuştu adeta .Arsenal'in 1997 sezonunda Ligi Duble yaparak bitirmesinde en büyük pay sahibi gene bergkamp'dı ve aynı sene Premier lig'de yılın oyuncusu ödülü Bergkamp'dan başkasına gidemezdi . Onun liderliğinde arsenal yoluna emin adımlarla devam ediyordu .Aynı sene ise Milli takım kariyerinide aynı güzellikte devam ettiriyordu Fransa'da düzenlenen Dünya Kupasında Takımının Turnuvayı 4. bitirmesinde yine en büyük pay Bergkampındı . Aynı zaman da çeyrek final'de Arjantin'e attığı harika gol hala dünya kupaları tarihinin en güzel golleri sıralamasında ilk 20'ye girebilecek güzelliktedir.Gole Buradan ulaşabilirsiniz.
Artık bergkamp İnter'de geçen kötü yılları unutturmuş ve Avrupa'nın en iyi oyuncularının arasına girmiştir .İlerleyen sezonlarda Bergkamp Arsenal 'de düzenli olarak oynamaya devam etti.2000 Yılında ise takımının avrupa kupası zaferi yolunda milimetre taşlarından biriydi. Henry ile mükemmel iş birliği sayesinde takımını final'e kadar taşıdı ama final'de Galatasaray'a seri penaltılar sonucu yenildiler ve kupayı kaybettiler . 2002 yılında ise ligde tekrar şampiyon olan arsenal'de yine en önemli pay bergkamp'ındı . Fakat bergkamp'ın arsenal kariyerinde ki en önemli zaferi ise 2003-2004 sezonunda gelmiştir . O sezon ligi domine eden arsenal ligi namağlup kapamış ve Premier ligde bunu başaran ilk ve tek klüp olmuştur . Bu şampiyonluktan sonra takıma "The Invincibles" denmiştir . O sezonda arsenal'de aldığı son kupaları almıştır bergkamp .
Artık kariyerinin sonuna gelen bergkamp 37 yaşında takımını Henry ile beraber Şampiyonlar liginde finale taşımıştır . Bütün arsenal taraftarı bu kupayı kazanarak bergkamp'a kupalı bir şekilde veda etmek istiyordu ama olmadı İceman Arsenal kariyerinde ki kupa kolleksiyonuna avrupa kupasını ekleyemedi ve o maçtan sonra 37 yaşında aktif futbol hayatına noktayı koydu. Bergkamp arsenal'in duraklama döneminden çıkıp tekrar ingiltere'de büyük klüpler arasında söz sahibi olmasında en önemli faktörlerden biriydi . 11 Yıllık Arsenal kariyerinde 315 maçta 163 gol attı, ve  177 asist yaptı.
Jübilesini ise Emirates'in açılış maçında alt yapısından çıktığı Ajax'a karşı yaptı ve son kez futbolcu olarak çimlere ayak bastı .rsenal taraftarlarınca kulüp tarihinin Thierry Henry’den sonra en büyük ikinci oyuncusu olarak kabul edilen Bergkamp, İngiltere ve Hollanda’da Dennis The Menace,Ice Man,God,Non Flying Dutchman ve Bergy takma adlarıyla çağrılıyor. Ki bence Arsenal tarihinde henry'den daha önemli bir oyuncudur .Bergkamp bundan bi 40 yıl geçse bile hafızalarda ki yerini daima koruyacaktır o her zaman Arsenal alt yapısından çıkan her ufaklığın örnek alacağı oyuncu olacaktır . Kadife vuruşları,zarif ve kıvrak hareketleri ve smooth paslarıyla her zaman ve her zaman hafızalardaki yerini koruyacaktır ..

Not:Bergkamp'ın sadece arsenal kariyerinden bir kaç şey karaladım .  Çünkü ben arsenalliyim ve oda arsenalli Bergkamp !
Bergkamp'ın Başarıları ;
  •     Dutch Championship 1990.     
  • Dutch Cup 1987, 1993. 
  •     European Cup Winners Cup 1987.
  •      UEFA Cup 1992 (Ajax), 1994 (Inter).  
  •    English Premiership 1998, 2002, 2004.    
  • English FA Cup 1998, 2002, 2003, 2005.
Bireysel Başarılar;
  • Hollanda Gol Kralı 1991, 1992, 1993.
  • Hollanda Yılın Futbolcusu 1992, 1993.
  • Avrupa Yılın Futbolcusu:3. 1993.
  • İngiliz PFA Yılın Futbolcusu 1997.
  • İngiliz Futbol Yazarları Yılın Futbolcusu 1997.
  • Sezonun Golü Ödülü 1998, 2002.
  • Arsenal FC Yılın Oyuncusu 1998.
  • FIFA Yılın Oyuncusu: 3. 1993, 1997.

Dennis Bergkamp'ın Arsenal forması altında attığı en güzel 10 golün derlemesi ;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...