26 Haziran 2011

Downfall

Blog'daki ilk yazıma 110 yıllık tarihin de sayısız başarıların altına imza atmış ve yüzlerce yıldız çıkarmış bir takımın çöküşünü yazmak istemezdim ama bu yazıyla başlamak zorundayım ..
 
Bu sene lig de oynadığı tüm maçlar da 2 farklı skorla maç kazanamayan river'a dün gece 2 farklı skor yetiyordu, fakat yine koskoca sezon daki olaylar tekerrür etti ve river yine 2 farklı kazanamayarak taraftarını hıçrıkırlara boğdu .
 
El Monumental'i dolduran binlerce river taraftarının tek dileği goldü keza maç konuk ekip Belgrano'nun sayılmayan golüyle başladı . Bu sayılmayan golden saniyeler sonra ise sahne'ye Pavone çıktı ve 5.dk'da skoru 1-0'a getirdi . O dakikadan sonra da pozisyonlar bulan river bunları gole çeviremedi ve 61.dakika'da taraftarları yıkan içlerine kuşku düşüren Belgrano golü geldi golün adı Farre idi  . Bu golle river taraftarının gergin bekleyişi kat ve kat artmıştı artık herkes gol bekliyordu ve tam 9 dakika sonra maçın hakemi beyaz noktayı gösterdi ve topun başına river'ın tek golünü atan pavone geçti . Belki de pavone'nin futbol yaşantısında kullanacağı en gergin penaltı atışı buydu . Stadı dolduran taraftarlar gözlerini kapadılar ve penaltı kullanırken sahaya bakamadılar bile Pavone gerildi derin bir nefes aldı ve vurdu ama topu kalecinin kucağına nişanladı bu kaçan penaltıdan sonra artık river'ın ümitleri de tükenmişti psikolojik olarak zaten zor durumdalardı ve bu kaçan penaltı tuz , biber oldu . Maçın son düdüğüne kadar maçta başka gol olmayınca river 110 yıllık tarihinde ilk küme düştü ve taraftarlar adeta çılgına döndü .
 
 Maçın bitmesiyle çılgına dönen taraftarlar büyük bir sinirle sahaya girmeye çalıştılar ama polis bu taraftarla tayzikli su ile cevap verdi . Sahaya giremeyen taraftarlar daha önce yanlarında getirdikleri yabancı maddeleri sahaya ve sağa sola fırlatmaya başladı bu karmaşa da bir çok taraftar ağır yaralanırken , River 'lı futbolcular polislerin ördüğü etten duvar'dan geçerek soyunma odasının yolunu tuttu.  Maçın sonunda ise çıkan olaylarda river taraftarları sokakları adeta savaş alanına çevirdi. Taraftarlar ile polis arasında çıkan çatışmada 25 kişi yaralandı. sokakları ateşe veren taraftarlar yönetimi protesto etti ..
River'ın küme düşmesi yine tarihte ilki gerçekleştirdi El Superclásico'suz bir sezon . River'ın küme düşmesine boca taraftarı büyük bir ölçüde sevinmiştir . Fakat dünyanın en büyük derbisi olan literatürüne "El Superclásico"  önümüzde ki sene arjantin liginde olmaması kuşkusuz tüm arjantin'i ve dünya futbolunu takip edenleri üzmüştür ...

Arjantin liginde ise küme düşme statüsü şöyle ;  
 
"Arjantin Ligi'nde bir yılda 19 maçlık 2 sezon oynanıyor. Apertura (Açılış) adı verilen ilk lig eylül-aralık, Clausura (Kapanış) adı verilen 2. lig şubat-haziran aylarında yapılıyor.Takımlar her iki ligde de birbirleriyle biri deplasmanda olmak üzere toplam 2 kez karşılaşıyor. Güney Amerika'daki bazı liglerde uygulanan bu sistemin Avrupa'daki sistemlerden temel farkı bir yılda 2 şampiyon çıkması.

Küme düşmenin hesaplanmasında durum biraz daha karmaşıklaşıyor. Küme düşecek takımlar belirlenirken son 3 yılın yani 6 sezonun sonuçlarına bakılıyor. Takımların bu 6 sezonda topladığı puan, oynadıkları maç sayısına bölünerek, ekiplerin ortalama puanları belirleniyor. Bu sistemde, Apertura ya da Clausura'yı şampiyon bitiren takım bile hesaplamaya dahil edilen diğer 5 sezonda kötü sonuçlar alması halinde küme düşebiliyor.

Arjantin'de son 3 yıldaki puan ortalamalarına göre 19 ve 20. sırada yer alan 2 takım doğrudan küme düşüyor. Sıralamada 17 ve 18. sıradaki takımlar ise ikinci ligi 3 ve 4. sırada bitiren takımlarla baraj maçı oynuyor.
 
Baraj maçlarının ardından, müsabakalara katılan 4 takımdan 2'si birinci ligde yer alırken, kaybeden 2'si yoluna 2. ligde devam ediyor. *"

Bitiş düdüğle birlikte El Monumental Ağlıyor..



*Arjantin ligi küme düşme statüsü Sporx'den alıntıdır .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...